A creative studio
for animation and
post-production

50 godina studija filmske montaže

Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu proslavila je 2019. godine 50 godina studija montaže. Stoga smo bili presretni kada su nas zamolili da napravimo promo filmić za svečanu ceremoniju proslave tog jubileja. A pošto su dva od tri TETRABOTa studirala montažu, shvatili smo to kao veliku čast, ali i izazov.


Montažeri su u principu dosta veseli ljudi, uvijek spremni za zezanciju. Možda je to neki obrambeni mehanizam nastao duboko u podrumu Akademije Dramske Umjetnosti, u rudniku odsjeka montaže. Tamo negdje iza žutih vrata, godine provedene za montažnim stolovima i računalima napravili su od montažera ljude koji cijene svaku sekundu života provedenu na slobodi, friškom zraku, ispod neba iznad glave.


Mnogi montažeri se nakon studija montaže pronađu u nekim drugim filmskim djelatnostima. Stoga smo odlučili na ovom projektu angažirati samo kolege koji su studirali filmsku montažu. Naracija, glazba, dizajn zvuka, animacija... sve su to zapravo ljudi s diplomom iz filmske montaže.


Promo film osmišljen je kao putovanje kroz 50 godina studija montaže u tri tehnološki i stilski upečatljive epohe. Prva je klasična filmska epoha, u kojoj se kompletna montaža odvijala na filmu. Druga je epoha osamdesetih godina, kad uz film dolazi do razvoja televizijskog sadržaja i do oblikovanja jedinstvenog vizualnog stila. Posljednja epoha je današnje digitalno doba, u kojem smo konstantno povezani gdje god se nalazili.


Ozbiljnost akademskog studija montaže trebalo je ispreplitati sa stvarnim poslom i frustracijama montažera kako bi dobili taj gorko-slatki, cinični, ali i realni osvrt na ovo uistinu čudno zanimanje. Što se samih vizuala tiče, svaku epohu trebalo je obraditi sukladno s vremenom, tadašnjom tehnologijom i stilskim obilježjima. Inspiraciju smo crpili iz starih filmskih žurnala s komunističkim naracijama koje su veće od života, preko šarenog retro stila pohabanog na staroj VHS vrpci, pa do nekih modernih vizualnih trendova poput meme-ova, korištenja stock footage materijala i kinetičke tipografije.


Za nas iz TETRABOTa ovo je uistinu bio jedan od dražih projekata koje smo mogli odraditi skupa s našim kolegama montažerima. Lijepa uspomena na kraju desetljeća.

 

koncept: Maida Srabović, Vedran Štefan

režija i animacija: Vedran Štefan

montaža: Maida Srabović

dizajn zvuka: Frano Homen

glazba: Miro Manojlović

naracija: Srđan Popović

produkcija: Tetrabot, 2019.